Mobiliteit

Voor- en nadelen van een nieuwe auto en een jonge occasion

Leestijd 2 minuten
Auteur

Ga je bij de aankoop van een wagen voor een nieuwe auto of toch voor een jonge occasion? Voor zowel een nieuwe als een auto met de kop eraf is wat te zeggen. Maar beide hebben ook hun nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen van een nieuwe auto en een jonge occasion voor jou op een rijtje.

Ga je voor een nieuwe auto

Niks gaat boven de geur van een nieuwe auto. Maar is dit wel de voordeligste optie voor jou als ondernemer. Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van een nieuwe auto kopen.

De voordelen

1. Specificaties

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto kun jij zelf bepalen welke specificaties je neemt. Jij hebt de keuze over alle opties van de auto en hoeft dus geen compromis te sluiten. Daarbij zijn er vaak financiële regelingen mogelijk bij de dealer.

2. Gespreide financiering

Zo hebben dealers vaak 50/50 deals waarbij je de ene helft nu betaald en de andere helft op een later moment. Er is ook vaak de optie om gespreid te betalen of om een financiering met 0% rente af te sluiten.

In de eerste jaren na de aanschaf kun je ervan uitgaan dat wanneer iets kapotgaat dit in de meeste gevallen gedekt zal worden door de garantie.

3. Garantie

De garantie op nieuwe auto’s is ook vaak langer. In de meeste gevallen zit op een nieuwe auto 3 jaar garantie. Maar sommige autofabrikanten bieden zelfs tot 7 jaar garantie op een nieuwe auto.

4. Veiligheid

Ook zijn vaak de nieuwste veiligheidstechnieken geïnstalleerd. Door deze systemen zoals automatisch remmen en slimme airbags zijn nieuwe auto’s veiliger en sterker. Deze systemen kunnen een ongeluk voorkomen of anders de schade beperken.

Meer artikelen voor jou

De nadelen

Levertijd

Een nieuwe auto heeft vaak een langere levertijd. Vooral wanneer je je auto zelf samenstelt met alle opties en accessoires kan het soms wel tot 8 weken duren voordat je auto geleverd wordt.

Kosten

Over het algemeen is het aanschaffen van een nieuwe auto ook duurder dan een occasion. Zelfs met de financiële regelingen van de dealer. Ook verliest een nieuwe auto snel zijn waarde. In de eerste jaren zal de waardevermindering van de wagen doorzetten.
Zowel de verzekering en de belasting kan duurder uitvallen bij een nieuwe auto. De verzekeringspremie wordt bepaald door de nieuwwaarde van de auto. Je betaald bij een nieuwe wagen ook BPM, oftewel een aanschafbelasting. Deze belasting hoef je bij een occasion niet te betalen.

Ga je voor een jonge occasion

Met een jonge occasion ben je vaak voordeliger uit in de aanschaf. Daarvoor moet je wel eerder een compromis sluiten op de verschillende opties voor je auto. Lees hier meer voor- en nadelen van een occasion.

De voordelen

Prijs

De aanschafprijs voor een occasion is vaak stukken voordeliger dan van een nieuwe auto. Je betaald al snel 50% minder voor een occasion van een paar jaar oud.

Levertijd

Een jonge occasion is vaak ook direct leverbaar waardoor je jouw nieuwe wagen meteen kan gebruiken.

Onderhoud en verzekering

Daarbij is een APK-keuring nog niet meteen nodig wanneer een occasion jonger is dan 4 jaar oud. Dit kan schelen in de onderhoudskosten. Daarbij valt de verzekeringspremie van een jonge occasion lager uit.
Doordat een occasion goedkoper is voor de verzekering om te vervangen betaal je hier minder premie over. Over het algemeen is het dus sneller en goedkoper om een jonge occasion aan te schaffen in plaats van een nieuwe auto.

 

Meer lezen over mobiliteit? Bekijk hier de andere artikelen >

De nadelen

Geschiedenis van de occasion

Het grote nadeel van een occasion is dat je de voorgeschiedenis van de auto niet kent. Zo loop je altijd het risico dat de vorige eigenaar niet helemaal eerlijk is over hoe hij met de auto is omgegaan. Het is dus belangrijk dat je bij de aanschaf van een jonge occasion goed op let of de onderhoudsboekjes compleet en goed ingevuld zijn.

Kortere garantie

Daarbij heb je vaak kortere garantie op een occasion. Bij een jonge occasion ligt de garantie vaak tussen de 3 tot 12 maanden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen

Wij van Ondernemerskansen helpen ondernemers hun kapitaal te laten groeien of beter te besteden. Dit doen wij door middel een netwerk van specialisten die veel kennis hebben uit het werkveld en anderen daarmee willen helpen. Heb jij vragen over bedrijfsovernames, financieringen, investeren & beleggen, mobiliteit, of eventueel een ander onderwerp? Laat het ons vrijblijvend weten!

knop