Mobiliteit

Financial en operational lease: het verschil

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Jij wilt jouw werknemers in degelijke auto’s laten rijden zonder dat jij in één keer fors hoeft te investeren. Dat kan met financial en operational lease. Voordat je daadwerkelijk tot actie overgaat, is het goed om het onderscheid helder voor ogen te hebben. Neem kennis van de belangrijkste verschillen en maak een weloverwogen beslissing.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Bij financial lease sluit jij als ondernemer een lening af bij een leasemaatschappij om zo de bedrijfswagens te financieren. Deze betaal je maandelijks terug door middel van aflossing en rente. Economisch gezien ben jij eigenaar en mag de bedrijfsauto daardoor op de balans staan. Jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud, de belasting en verzekeringen en bent niet verplicht om naar een specifieke garage te gaan.

De voordelen van financial lease

  • Je profiteert van investerings- en renteaftrek
  • Je mag de investering fiscaal afschrijven
  • Je mag BTW terugvragen

Einde financial leasecontract

Je kunt een financial leasecontract afsluiten voor maximaal 72 maanden, afhankelijk van je wensen en het bouwjaar van de auto op het moment dat je hem koopt. Als de regeling afloopt, ben jij na het betalen van de laatste maandtermijn en een eventuele slottermijn, eigenaar van de auto. Hoe hoog de slottermijn is bepaal jij in overleg met de leasemaatschappij. Vaak komt het bedrag in de buurt van de geschatte waarde die de auto nog opbrengt.

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw leasecontract af te sluiten in plaats van de auto af te betalen. Gebruik dan de slottermijn als ruilmiddel en wissel de huidige auto in voor een nieuwe. De ruilwaarde wordt afgetrokken van de slottermijn. Met het resterende bedrag betaal jij de aanbetaling voor de nieuwe leasewagen. Zo houd jij de aanbetaling van het leasecontract laag.

Onderzoek of jij in aanmerking komt voor financial lease.
knop

Operational lease

Bij operational lease vraag jij geen financiering aan, maar huur jij de bedrijfswagens. De economische eigenaar is de leasemaatschappij. De verantwoordelijkheden voor het regelen en betalen van verzekeringen, belasting en onderhoud komen ook voor hun rekening terecht. Jij bent bij operational lease – anders dan bij financial lease – gebonden aan één garage.

De voordelen van operational lease

  • Jij besteedt verantwoordelijkheden uit en dat scheelt tijd
  • De maandelijks af te dragen BTW mag je per kwartaal terugvragen
  • Geen zorgen om eventuele reparatiekosten

Einde operational leasecontract

Afhankelijk van de leasemaatschappij kan een operational lease ook voor 6 jaar worden afgesloten. Als de afgesproken termijn verstreken is, lever je de wagen in. Je kunt een nieuw leasecontract afsluiten of een auto kopen. Een tweede optie is de bedrijfswagen overnemen van de leasemaatschappij.

Fiscale tip

Ben jij afhankelijk van bankkrediet voor het voorfinancieren van bijvoorbeeld jouw voorraad of inkoopmaterialen? Overweeg dan operational en niet financial lease. Jouw leasecontract is niet terug te zien op jouw zakelijke balans, waardoor de kans klein is dat de bank jouw schuldenlast te groot vindt. Wel worden de leasetermijnen opgenomen als kosten in de resultatenrekening. Maar dit heeft geen gevolgen voor jouw aanvraag bij de bank.

Meer lezen over mobiliteit? Bekijk hier de andere artikelen >

Ontdek de mogelijkheden voor operational lease.
knop
Meer artikelen voor jou
Ondernemerskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!