Mobiliteit

Hoe ziet de ideale DGA-auto eruit? Een automakelaar helpt deze te vinden

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Als DGA streef jij naar een fiscale optimalisatie op het gebied van jouw bedrijfsvoering en privévermogen. Jouw auto moet binnen dat plaatje passen. Jij wilt een wagen uit het hogere segment, voor een betaalbare prijs, met zo min mogelijk extra kostenposten. Een auto importeren kan uitkomst bieden. Maar wil je een gloednieuwe aanwinst of occasion en doe je de aanschaf privé of zakelijk? Ontdek de voor- en nadelen. Een automakelaar kan je helpen al deze afwegingen te maken en regelt de wagen goedkoper en met meer opties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

1. Auto importeren

Het loont om in Duitsland of België naar een auto te kijken, omdat de handelsprijzen daar lager liggen. Het importeren van een auto is goedkoper omdat een groot deel van de BPM afgeschreven kan worden. Je profiteert van belastingvoordeel. Ook niet onbelangrijk: het Duitse aanbod is groter. Zo heb je in ons buurland de keuze uit ruim 2 miljoen auto’s. Vaak zijn dit jonge occasions met minimale kilometerstanden. Daar kan het aanbod in Nederland niet tegenop boksen.

Auto’s uit Duitsland en België zijn fors goedkoper, omdat jij niet het hele BPM-bedrag hoeft te betalen. De hoogte van die belasting die je wel betaalt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Je berekent deze afdracht op basis van:

knop

2. Nieuw kenteken

Een auto importeren gaat relatief simpel. Oriënteer je eerst online en maak een afspraak voor een proefrit. Enthousiast? Dan rijd je jouw nieuwe aanwinst de grens over met een tijdelijk kenteken. Regel vervolgens een Nederlands kentekenplaat. Op deze manier rijd jij met een nette DGA-auto rond en is de herkomst niet zichtbaar voor derden.

Schakel de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf bij de administratieve afhandeling van jouw aankoop. Zo heb je snel jouw auto voor de deur, inclusief een Nederlands kenteken.
knop

3. Zakelijk of privé rijden

Kosten die jij met de zakelijke auto maakt, mag je aftrekken van de winst uit jouw B.V. Gebruik jij de auto van het bedrijf ook privé en rijd jij meer dan 500 privékilometers per jaar? Dan betaal je bijtelling. In het laagste tarief reken je 4 procent bijtelling, het hoogste tarief voor auto’s is het hogere segment is 22 procent.

Als jij de zakelijke auto ook privé gebruikt, betaal je daarvoor btw. Om te betalen hoeveel dit is houd je een kilometerregistratie bij. Een andere opties is geen kilometerregistratie bijhouden maar 2,7 procent over de catalogusprijs (inclusief btw en BPM) rekenen.

Bij zakelijk gebruik van jouw privéauto trek je alleen de kosten af die jij maakt als je de auto zakelijk gebruikt. Dit moet je naar rato verrekenen. Hiervoor is een gedegen administratie van belang. Gebruik jij jouw nieuwe auto vooral voor zakelijke doeleinden, dan is de kans groot dat het dan ook het meest rendabel is om deze auto vanuit jouw bv aan te kopen. Om dat zeker te weten, laat jij factoren als het soort auto, jouw inkomen en de verhouding tussen zakelijke en privékilometers mee wegen.

Meer lezen over de ‘maar’ van de zakelijke auto prive rijden? Lees hier >

Neem deze criteria mee in jouw overweging:

  • De kostprijs
  • De leeftijd bij aanschaf
  • Geplande gebruiksduur
  • Restwaarde
  • Bijtellingspercentage
  • Onderhoudskosten
  • Verwacht aantal privé en zakelijke kilometers
knop

4. Auto met de 'kop eraf' kopen

Kies jij voor een gloednieuwe auto of voor een jonge occasion? Voor beide opties is wat te zeggen, bespreek dit dus zeker met je automakelaar.

Nieuwe wagen

Een nieuwe auto heeft geen gebruikssporen, er zit langer garantie op en vaak zijn financiële regelingen bij een dealer mogelijk. Jij bent in charge en kiest precies welke opties je wilt. En je rijdt in een wagen met de nieuwste (veiligheids-)technieken. De andere kant van de medaille: er zit vaak een langere levertijd op, de koopsom en de verzekering zijn hoger en de auto schrijft sneller af.

Jonge occasion

Een jonge auto die al wat kilometers gemaakt heeft, is vaak direct leverbaar. Deze auto’s hebben nog geen APK nodig en de verzekeringspremie valt lager uit. Ook is de prijs relatief laag voor een auto waar al in gereden is. De nadelen? De geschiedenis van de auto is niet altijd bekend en de garantieperiode is minder lang.

Maak samen met een automakelaar een eenvoudige berekening om te bepalen wat de meest optimale aankoop voor jou is.
knop
Meer artikelen voor jou

Download onze PDF met lease tips voor DGA's

Zonder passende bedrijfswagen kun jij niet werken. Je hebt de wagen immers nodig om van A naar B te komen. Download de PDF door onderstaand formulier in te vullen.

Ondernemerskansen