Mobiliteit

Besparen als hybride ondernemer; weg met de auto van de zaak

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Het einde van de ‘auto van de zaak’ lijkt in zicht. Ondernemers maken steeds meer gebruik van het mobiliteitsbudget waarmee bijvoorbeeld geïnvesteerd wordt in ‘poolauto’s’. Geen zakelijke leaseauto meer maar andere mogelijkheden die kansen bieden voor jouw als ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Hybride werken als oorzaak

Na de eerste corona lockdown werd het snel duidelijk wat het zwakke punt is van een auto van de zaak. Doordat veel werknemers gedwongen thuis moesten werken stonden al deze zakelijke leaseauto’s stil voor de deur. Deze verandering deed menig ondernemer afvragen wat de noodzakelijkheid is van een leaseauto van de zaak.

Ondertussen zijn veel werknemers weer op de weg te vinden nu weer meer mogelijk is. Hoewel uit een onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat de grootste werkgevers in Nederland verwachten dat hybride werken de norm blijft binnen hun bedrijf.

Veel bedrijven hanteren een ‘kilometer-drempel’ om te bepalen of een werknemer in aanmerking komt voor een auto van de zaak.

Met een hybride werkstructuur zullen zakelijke leasauto’s minder kilometers  gaan maken op de weg. Steeds minder werknemers zullen door deze daling in kilometers in aanmerking komen voor een leaseauto. Voor jouw als ondernemer is het aantrekkelijk om hier gebruik van te maken om zo kosten te besparen of om de milieu-impact van jouw onderneming te verminderen.

Mobiliteitsbudget als de oplossing

Voor veel ondernemers is het mobiliteitsbudget een aantrekkelijke optie. Met dit vastgestelde budget mag jij als ondernemer zelf beslissen hoe dit bedrag in jouw onderneming ingezet wordt voor zakelijke mobiliteit. Dit budget kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aanschaf van poolauto’s. Bij het phenomeen poolauto’s, wordt een verzameling aan auto’s gedeeld onder werknemers om te gebruiken voor zakelijke ritten.

Veel ondernemers zijn ook voorstanders voor het implementeren van een persoonsgebonden budget voor zakelijk rijden. Zo kan een werkgever per persoon een mobiliteitsbudget uitkeren waarmee werknemers hun zakelijke ritten moeten bekostigen. Medewerkers worden zo zelf verantwoordelijk om slim om te gaan met dit budget. Dit kan dan weer stimuleren dat meer werknemers met het ov reizen of wat vaker thuis werken.

Fiets van de zaak

Een andere trend onder werkgevers is het stimuleren van meer duurzame middelen van transportatie. Dit kan zowel het openbaar vervoer zijn als het aanschaffen van een ‘fiets van de zaak’.

Voor veel werknemers heeft de opkomst van de elektrische fiets het interessant gemaakt om naar het werk te fietsen. Het is voor veel werknemers wel een flinke investering om een e-bike aan te schaffen. Wanneer je het mobiliteitsbudget gebruikt voor de aanschaf van elektrische fietsen kan dit jouw werknemers motiveren om de fiets te pakken. Daarbij is het Nederlandse weer ook altijd een uitdaging om mensen op de fiets te krijgen. Een werkgever kan hier op inspelen door werknemers te voorzien van regenkleding of door een kleedkamer beschikbaar te stellen zodat medewerkers kunnen opfrissen.

Meer lezen over de ‘maar’ van de zakelijke auto prive rijden? Lees hier >

Het mobiliteitsbudget zorgt voor veel mogelijkheden voor jou als ondernemer die zakelijke leaseauto’s overbodig maken.

De ‘auto van de zaak’ eruit

De traditionele ‘auto van de zaak’ heeft zijn beste tijd wel gehad. Met de opkomst van ‘poolauto’s’ en andere opties wordt het minder aantrekkelijk voor ondernemers om een leaseauto aan te bieden aan werknemers.

Binnen de huidige werkomstandigheden komen de contracten van zakelijke leaseauto’s ook niet meer goed tot zijn recht. Deze contracten gelden vaak voor vier jaar Zo kan het voorkomen dat jij als ondernemer achterblijft met leaseauto’s wanneer jouw medewerker voor het einde van deze periode het bedrijf verlaten.

Het is voor werknemers natuurlijk ook mogelijk om zelf een private leasecontract af te sluiten. Voor een vast maandbedrag heb je een nieuwe auto maar dan zonder de werkgever als een tussenpersoon. Alleen zit je vaak bij private lease vast aan een langdurig contract en heb je een beperking op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden.

Meer artikelen voor jou

Wij van Ondernemerskansen helpen ondernemers hun kapitaal te laten groeien of beter te besteden. Dit doen wij door middel een netwerk van specialisten die veel kennis hebben uit het werkveld en anderen daarmee willen helpen. Heb jij vragen over bedrijfsovernames, financieringen, investeren & beleggen, mobiliteit, of eventueel een ander onderwerp? Laat het ons vrijblijvend weten!

knop
Ondernemerskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!