Investeren en beleggen

Prioriteitsaandelen en (cumulatief) preferente aandelen

Leestijd 2 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Met aandelen in een bedrijf bouw jij aan jouw vermogen. Gaat het goed met het bedrijf, dan profiteer je van koerswinst of dividend. Afhankelijk van de soort aandelen die jij hebt, heb jij mogelijk privileges zodat jij meer invloed hebt op beslissingen. Oriënteer je in de varianten zodat jij onderscheid kunt maken en het aandeel van jouw voorkeur kunt kiezen. Na een kleine tijdsinvestering ben jij op de hoogte.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

1. Prioriteitsaandelen

Investeer jij in prioriteitsaandelen, dan heb jij veel zeggenschap over een bedrijf. Zoals vetorecht bij belangrijke beslissingen of het benoemen van bestuurders. Ook heb jij met dit aandeel belangrijk stemrecht bij vijandige overnames. Daarnaast is een bedrijf met prioriteitsaandeelhouders minder interessant voor investeerders. Zij hebben dan minder invloed op het bestuur.

Familiebedrijven

Prioriteitsaandelen zie je vaak binnen familiebedrijven want op die manier kunnen aandeelhouders, vaak familieleden, veel invloed blijven uitoefenen. Vijandige investeerders die dit bedrijf over willen nemen, worden afgeschrikt doordat ze maar weinig inspraak krijgen.

2. Preferente aandelen

Investeer jij in een preferent aandeel, dan geniet jij van meer voordelen dan andere aandeelhouders. Jij krijgt een vast percentage van de winst uitgekeerd, ook als het bedrijf minder goed presteert. En als het bedrijf op een faillissement afstevent, hoef jij niet te vrezen voor jouw kapitaal. Jij wordt namelijk als een van de eersten uitbetaald.

Voordelen

Als jij in preferente aandelen investeert, heb jij extra stemrecht en kun jij meer invloed uitoefenen tijdens een vergadering. Daardoor heb jij een krachtige stem in bijvoorbeeld de toetreding van nieuwe aandeelhouders.

Voorrang bij faillissement

Met preferente aandelen heb je meer zekerheid in jouw financiën. Als de onderneming waarin jij investeert failliet gaat, ben jij na de schuldeisers en obligatiehouders de eerste die jouw gedeelte van het kapitaal mag opeisen.

Alles weten over investeren en beleggen? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

3. Cumulatief preferente aandelen

Investeer jij in cumulatief preferente aandelen, dan profiteer jij van extra rechten. Zo heb jij bij de cumulatieve recht op dividend wanneer het bedrijf tijdelijk niet kan uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan periodes van structureel verlies. Het dividend houd je dan tegoed en wordt uitgekeerd wanneer er weer winst wordt geboekt. Bij een preferent aandeel heb je dat recht niet.

Laat je begeleiden in welk type aandeel het beste past bij jouw investeringsstrategie.
knop
Lees ook deze Best Practises
Ondernemerskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!