Investeren en beleggen

Waarom vroeg beginnen met pensioenopbouw essentieel is

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Met pensioen gaan, lijkt voor vele heel ver weg. Al helemaal omdat de AOW-leeftijd steeds hoger wordt. Toch is het een goed idee om er al mee bezig te zijn, al helemaal als ondernemer. Er zijn verschillende redenen om hier al geld voor aan de kant te zetten.

Rendement

Hoe eerder je begint met kijken naar je pensioen opbouw, hoe makkelijker je het jezelf maakt. Je begrijpt dat wanneer je langer de tijd hebt, je minder geld aan de kant hoeft te zetten elke maand. Maar buiten dat profiteer je wanneer je vroeg begint ook van het effect van rendement op rendement. Je krijgt namelijk rendement op het geld wat je aan de kant zet en op dit rendement krijg je ook weer rendement. Want zoals vele ondernemers weten, geld maakt geld.

Begin op tijd met het opbouwen van je pensioen!

Pensioenregeling

Als je op tijd begint met kijken naar je pensioenopbouw, heb je veel meer overzicht. Vaak denken mensen in loondienst dat ze standaard na hun pensioen 70 tot 80 procent van hun eerdere salaris als inkomen zullen hebben. Echter zijn de verschillen tussen pensioenregelingen ontzettend groot. Zo zijn er duizenden bedrijven die geen pensioenregeling hebben voor werknemers, waardoor ze alleen AOW opbouwen. Het is makkelijker dan je denkt om te zien hoe je er nu voor staat met je pensioen, hier zijn namelijk verschillende platformen voor zoals mijnpensioenoverzicht.nl. Voor zzp’ers is het belangrijk om zelf aanvullend pensioen op te bouwen, omdat ze anders alleen AOW-uitkering krijgen. Uit onderzoek van Centraal Bureau van Statistiek blijkt dat een kwart van de zzp’ers geen pensioen opbouwt, vaak omdat ze zeggen dat ze het niet kunnen betalen. Toch is het dan als ondernemer belangrijk om naar andere opties te kijken.

Zzp'er

Hoe zorg ik dan als zzp’er voor pensioen opbouw? Er zitten zelfs voordelen aan het pensioen opbouwen als zzp’er zoals minder belasting betalen (belastingvoordeel). Ook is het een mogelijkheid om alvast te kijken naar Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Hier kun je een deel van je winst reserveren en hoef je later pas belasting over te betalen. Deze fiscale oudedagsreserve kan ook omgezet worden naar lijfrente wanneer je met pensioen gaat. Ondernemers neigen zelf natuurlijk ook snel naar beleggen, waar natuurlijk geen leeftijd aan verbonden is. Hierdoor kunnen zzp’ers op het moment dat zij er zelf klaar voor zijn van het geld genieten dat zij eerder geïnvesteerd hadden. Hier hoeft niet altijd risico aan te zitten, omdat er ook in veilige indexfondsen geïnvesteerd kan worden, waar door de jaren heen de waarde van de aandelen altijd omhoog blijven gaan.

Wil je meer te weten komen over pensioenopbouw?
knop
Lees ook deze Best Practises
Blijf op de hoogte van de laatste updates