Investeren en beleggen

Investeren in vastgoed tijdens de coronacrisis

Leestijd 2 minuten
Auteur

In crisistijd stellen vastgoedpartijen investeringsbeslissingen uit. Toch is vastgoed een van de meest crisisbestendige sectoren om in te beleggen. Er is immers altijd vraag en aanbod, ook in het coronatijdperk. Maar dan moet je jouw kapitaal wel slim besteden. Voorkom dat jij als vastgoedbelegger in de hoek zit waar de klappen vallen. Wij bespreken de belangrijkste punten van aandacht.

De afgelopen maanden werd duidelijk hoeveel we achterwege kunnen laten als de nood hoog is. Sportabonnementen werden stopgezet, reizen worden geannuleerd en etentjes buiten de deur worden geschrapt. Maar de huur en hypotheek moeten betaald worden. Als vastgoedinvesteerder speel jij daar in economisch mindere tijden slim op in.

Lees hier de do’s van beleggen tijdens de crisis >

Spreid je investeringen

Heb je alleen belegd in de hotelsector? Dat doet nu even pijn. Reizen worden afgezegd. Annuleringen via Booking.com en Expedia namen in onze buurlanden na de uitbraak van de crisis toe van 20 tot ruim 50 procent. Dat geldt ook voor Nederlandse hoteliers. Ook de afname van toerisme heeft impact in die branche.

Deze vastgoedsectoren worden geraakt door de coronacrisis:

  • De logistieke vastgoedmarkt
  • De kantorenmarkt
  • Flex-office-sector
  • De hotelsector

Voorkom dat je tegen een dichte deur loopt dus wed niet op één paard. Kijk eens naar sociaal vastgoed. Of studentenvastgoed. Door jouw vermogen te spreiden, beperk je risico’s, ben je bestand tegen veranderingen in de maatschappij en profiteer je van constant rendement.

Als er paniek is op de financiële markten, kiezen mensen voor zekerheid. Dus stap dan in vastgoed.

Baldwin Poolman, directeur van Dynamis Taxaties

Investeer nu de rentevoet laag is

In de VS en het Verenigd Koninkrijk besloten centrale banken om de rente te verlagen. Daardoor kost lenen minder geld en geven mensen het sneller weer uit. De rente wordt niet snel meer lager dan nu. Vraag dus een lening aan voor jouw investering. Zo beperk je de kans op liquiditeitsproblemen in een later stadium.

Lees meer over ondernemersregelingen tijdens en na de coronacrisis >

Die lening heb jij zo te pakken als je laat zien dat je:

  • Een indrukwekkende aandelenportefeuille hebt
  • Ervaring hebt in vastgoedinvesteringen
  • Een buffer hebt
  • Een goede reputatie hebt en geloofwaardig bent

Coronacrisis opent deuren

Toch blijf de vastgoedbranche niet helemaal buiten schot. De maatregelen tegen het virus hebben op korte termijn impact gehad op jouw vastgoedbeleggingen. Nu de economie weer aantrekt, worden de veranderingen in de maatschappij en de vastgoedsector zichtbaar. Afhalen en bezorgen wordt onderdeel van de verdienmodellen van de horecabranche. Hotels verhuren leegstaande kamers aan flexwerkers en aan daklozen. Investeer in dat soort tijdelijke projecten.

Zo nam E-commerce de afgelopen maanden een enorme vlucht. Nederland ontdekte dat thuiswerken een prima alternatief is voor de dagelijkse gang naar kantoor. De vraag naar co-werkplekken neemt daardoor in de tweede helft van dit jaar mogelijk toe. Door op deze ontwikkelingen in te spelen.

Diversifieer jouw vastgoedinvesteringen en vertrouw erop dat beleggen in stenen een duurzame investering is.

Alles weten over investeren en beleggen? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

Een beleggingsadviseur stelt voor jou een optimaal investeringsplan op:
knop