Investeren en beleggen

Investeren in bedrijven: hoe werkt het precies

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Jij hebt jouw onderneming verkocht of meerdere bedrijfsovernames achter de rug. En nu wil jij als kapitaalkrachtige partij met jouw kennis, kunde en vermogen iets betekenen voor mkb-bedrijven. Ondernemer Sietse de Wit doet dit door te investeren in bedrijven. In een paar jaar bouwde hij met zijn investeerdersvehikel een indrukwekkende beleggingsportefeuille op. Maar hoe werkt dit precies? Hij deelt zijn strategie en overwegingen speciaal voor jou.

Kies de beleggingsvorm die bij jou past

Er zijn verschillende vormen als het gaat om investeren in bedrijven. Welke manier van bij jou past, hangt onder meer af van de mate waarin jij verbonden wilt zijn aan de onderneming waarin jij investeert. Zoek jij vooral rendement en wil jij beperkt tijd kwijt zijn, verschaf dan leningen aan het mkb via bijvoorbeeld crowdfundingprojecten. Of koop aandelen. Prefereer jij een adviesrol en meer betrokkenheid? Ondersteun dan als informal investor een start-up. Wil jij jouw risico en investering beperken tot het bedrag dat jij inlegt? Dan stap jij als stille vennoot in.

Investeer in bedrijven:

 • Door aandelen te kopen
 • Via crowdfunding
 • Door leningen te verstrekken
 • Met een investeringsmaatschappij
 • Door je aan te sluiten bij een kredietunie

Bedrijven klaarstomen voor investeerders

Ook is het een optie om net zoals Sietse een investeerdersbedrijf op te richten met een aantal partners. De jonge ondernemer investeert met 1983 Groep direct en indirect in bedrijven met groeipotentie. Dit middels een financiële investering maar ook door advies te geven en interim taken te vervullen. “Wij leveren een bijdrage aan de groei van mkb-bedrijven”, vertelt hij.

“Met 1983 Groep springen wij in het gat dat zit tussen investeringen door investeringsmaatschappijen en zelfstandig opererende ondernemers. In dit gat vind je voornamelijk scale-ups. Deze bedrijven zijn te klein voor investeringsmaatschappijen maar interessant genoegd om als actieve investeerder mee aan de slag te gaan.”

Opzoek naar een groeifinanciering? Lees hier over de mogelijkheden >

Het juiste verkoopverhaal

Zo staat Sietse DGA’s bij in hun ambitie en bij het optimaliseren van de interne organisatie. “Dat kan in de vorm van advies, maar ook in het opknappen van bijvoorbeeld het bedrijfspand. Zodat de uitstraling past bij de waarde van de onderneming. Als een overname het doel is, moet het verhaal bij de verkoop kloppen. Daarin ondersteun ik de ondernemer en zijn onderneming.”

Grip op de organisatie

Echter is het doel niet altijd een exit, stelt Sietse. “Soms gaat het ook om het gedeeltelijk uitfaseren van een DGA omdat het bedrijf daar niet van afhankelijk mag zijn.” Een plan kan ook zijn om alle interne bedrijfsprocessen op orde te brengen zodat het MT weer grip krijgt op de organisatie.

“Als investeerder kun je op meerdere vlakken ondersteunen. Wij doen dat in de rol van adviseur door bedrijven klaar te stomen voor de volgende fase. Wij hebben dit tenslotte al een aantal keer meegemaakt. Doe dit met precisie en onderschat het niet zoals ik, achteraf bezien, eerst zelf wel deed.”

Net als Sietse in meerdere bedrijven investeren? Bepaal vooraf waar je welk risico wilt nemen.
knop

Criteria voor investeren in bedrijven

“Vertrouwen hebben in de ondernemer.” Dat is onmisbaar en het deels op onderbuikgevoel gebaseerde element waar Sietse en zijn partners naar zoeken voordat zij investeren in een organisatie. “Daarnaast kijken we natuurlijk naar groeipotentie en sustainability. Je wilt investeren in een bedrijf dat de stijgende resultaten waar kan blijven maken.”

Investeren in bedrijven. Een Exit is niet altijd de juiste strategie >

Kijk voordat je investeert in een bedrijf naar:

 • De solvabiliteit
 • Het portfolio
 • Het (financieel) plan van de ondernemer
 • Recente resultaten
 • Behaalde groei

Voordelen voor investeerders

Waar sommige investeerders uitsluitend aandelen kopen om vermogen te laten renderen, halen anderen er plezier uit om betrokken te zijn bij de bedrijfsprocessen en resultaten. Voor Sietse geldt dat ook. “Ik ben als externe adviseur actief binnen een deel van de bedrijven waar ik in investeer. Daarnaast investeer ik ook in categorieën waarvan ik weet dat het snel rendeert.”

“Ik beleg voornamelijk in aandelen van bedrijven maar investeer daarnaast ook altijd in vastgoed. Dat is een stabiele beleggingscategorie waarmee je spreidt en uiteindelijk hoger rendement behaalt.”

Sietse de Wit, investeerder

Valkuilen

Toch blijft beleggen een spannend spel. Jij moet goed weten welk risico jij neemt voor welk rendement. De economische situatie speelt een grote rol, net als jouw wensen. Heb je een langere tijdsspanne, dan heb je meer tijd om fouten te corrigeren. Daarnaast is gedegen onderzoek naar de financiële situatie van een bedrijf, vereist.

Sietse: “Ga nooit blind af op de beloften van de ondernemer, hoe geweldige prognoses hij ook claimt. Doe altijd eigen onderzoek naar de cijfers. Breng de risico’s in kaart, desnoods met hulp van een accountant of adviseur. Ik ben hier in het verleden zelf wel eens de fout mee ingegaan. Dat is heel leerzaam maar je kunt dit natuurlijk beter voorkomen.”

Benieuwd hoe je na je pensioen zorgt dat je niet inteert op jouw vermorgen? Lees het hier >

Tips van Sietse:

 • Beleg een deel van jouw vermogen in vastgoed voor een gespreide portefeuille.
 • Doe onderzoek naar de risico’s van de investering.
 • Houd renderende investeringen in stand.
Ten grondslag aan een renderende investering ligt gedegen onderzoek. Laat je helpen door een professional.
knop
Lees ook deze Best Practises
Ondernemerskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!