Investeren en beleggen

Investeren in bedrijven. Een Exit is niet altijd de juiste strategie.

Leestijd 2 minuten
Auteur

Wanneer je investeert in bedrijven kun je dit doen om verschillende redenen. Veel investeerders richten zich op een exit-strategie. Je kunt echter ook investeren in bedrijven die elk jaar een rendement opleveren. Wanneer je dit doet vanuit een eigen investeringsmaatschappij, blijf je verbonden met het bedrijf waarin je investeert, zodat je ook invloed kunt uitoefenen op keuzes die gemaakt worden. Ondernemers die deze (in potentie) succesvolle bedrijven opzetten, hebben in veel gevallen nog niet de ervaring opgedaan om het bedrijf naar ‘the next level’ te laten groeien. Hier komt jouw ervaring van pas. Vaak is het zaak om de DGA gedeeltelijk uit te faseren, omdat een bedrijf hier niet té afhankelijk van mag zijn. Of het groeiende bedrijf heeft een wijziging in bedrijfsprocessen nodig. Deze pasten wellicht heel goed toen het bedrijf nog uit 10 mensen bestond, maar met de groei naar bijvoorbeeld 20 mensen is er meer scheiding nodig. Zo stoom je het MT van het bedrijf waar jij in investeert klaar voor een nieuwe fase.

Wat zijn de belangrijkste criteria als ik in bedrijven investeer?

Allereerst is het vertrouwen in de ondernemer van belang. Als jij investeert in een onderneming, investeer je ook in een ondernemer. Sterker nog, een goede ondernemer kan een slechte onderneming laten floreren, terwijl een slechte ondernemer een goed bedrijf kan laten stagneren. Veel investeerders beoordelen de ondernemer op onderbuikgevoel. Los van de ondernemer, wordt er ook gekeken naar de (geprojecteerde) groeipotentie. Uiteraard investeer je het liefst in een bedrijf dat de komende jaren blijft groeien.

Een aantal criteria waar je naar kunt kijken wanneer je in een bedrijf wil investeren:

  • Klantportfolio
  • Productportfolio
  • Solvabiliteit
  • Het financieel plan
  • Reeds gerealiseerde groei
  • Overige resultaten uit het (recente) verleden

Hoe investeren in bedrijven precies werkt lees je hier >

Waar moet ik op letten als in bedrijven investeer?

Investeren in bedrijven is niet zonder risico. Daarom is het altijd belangrijk om het risico af te zetten tegen het rendement dat je kunt verwachten. Hoelang kun je de investering missen en hoe afhankelijk ben je hiervan? Hoeveel tijd kun je investeren? Hoe goed ben je in staat om de ondernemer of de onderneming waarin jij investeert te beoordelen?

Stem deze stap altijd af met een adviseur. Of je nu veel of weinig kennis en ervaring hebt in het investeren in bedrijven. Een adviseur kan altijd meekijken en zorgen dat je objectief blijft waar dat nodig is.

Alles weten over investeren en beleggen? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

Wil je advies over het investeren in een bedrijf? Vraag een gesprek met een adviseur aan.

Ja, ik wil een gesprek!