Investeren en beleggen

Alles wat jij moet weten over (cumulatief) preferente aandelen

Leestijd 3 minuten
Auteur

Wanneer je preferente aandelen bezit in een bedrijf heb jij recht op een vast percentage dividend. Met preferente aandelen heb jij vaak voorrang op gewone aandeelhouders. Het kan dus voordelig zijn voor jou als ondernemer om voor deze aandelen te gaan. In dit artikel lees je alles wat jij moet weten over (cumulatief) preferente aandelen.

Het verschil tussen gewone en preferente aandelen

Bij gewone aandelen is dividend niet gegarandeerd en kan dit verschillen per uitkering. Wanneer jij preferente aandelen bezit heb je recht op vast dividend ook wanneer het minder goed gaat met het bedrijf. Daarbij krijg je als preferente aandeelhouder voorrang op gewone aandeelhouders bij de uitbetaling. Bij het faillissement van het bedrijf krijg je met preferente aandelen als eerste uitbetaald na de crediteuren en de obligatiehouders.

Wil jij meer zeggenschap in het bedrijf waarin je investeert? Lees hier meer over prioriteitsaandelen >

Met preferente aandelen sta je hoger in de rij dan gewone aandeelhouders

Meer artikelen voor jou

Soorten preferente aandelen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten preferente aandelen. Deze soorten verschillen voornamelijk in de reden waarom de preferente aandelen uitgegeven zijn. Zo kan de uitgifte te maken hebben met het financieren of het beschermen van een onderneming. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten preferente aandelen:

1. Financieringspreferente aandelen

Wanneer aandelen zijn uitgegeven om een onderneming te financieren spreek je van financieringspreferente aandelen. Deze aandelen worden ook wel financieringsprefs genoemd.

Kenmerkend voor financieringspreferente aandelen is dat ze een vast rendement percentage opleveren. Dit rendement wordt bepaald door het rentepercentage in de markt en is niet afhankelijk van het bedrijfsresultaat.

Alleen wanneer een bedrijf voldoende winst maakt wordt dit rendement uitbetaald aan aandeelhouders met financieringsprefs. Als een onderneming een aantal jaar geen winst maakt wordt dit gemiste rendement niet meer uitgekeerd.

2. Cumulatief preferente aandelen

Bij cumulatief preferente aandelen heb je een extra voordeel wanneer een bedrijf een aantal jaren te weinig winst maakt. Wanneer je namelijk cumulatief preferente aandelen bezit heb jij recht op de uitbetaling van het achterstallige dividend. Zo wordt het dividend wanneer een onderneming weer genoeg winst maakt alsnog uitgekeerd met terugwerkende kracht.

Het tegoed wordt dus cumulatief opgespaard totdat het bedrijf genoeg winst maakt om het uit te betalen. Een andere benaming voor deze aandelen zijn cumprefs.

Alles weten over investeren en beleggen? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

 

3. Beschermingspreferente aandelen

Wanneer een aandeel wordt uitgegeven ter bescherming van een onderneming dan spreek je van beschermingspreferente aandelen. Een andere benaming voor deze aandelen is beschermingsprefs.

Een beschermingspreferente aandeel kan bijvoorbeeld uitgegeven worden ter voorkoming van een (vijandige) overname. Om een vijandige overname te voorkomen worden speciale rechten gegeven aan de preferente aandeelhouder.

Een voorbeeld van een extra recht dat gegeven kan worden is een zwaarder stemrecht waardoor je als aandeelhouder meer zeggenschap hebt binnen het bedrijf. Dit wordt ook wel een beschermingsconstructie genoemd

De belangrijkste kenmerken:

  • Preferente aandelen lijken op obligaties omdat het een vast dividend heeft. Het verschil is dat preferente aandelen behoren tot het risico kapitaal. Het dividend wordt alleen uitbetaald wanneer er winst wordt gemaakt binnen het bedrijf.
  • Preferente aandelen hebben profijt van lage rente omdat deze aandelen hun waarde verliezen wanneer de rente stijgt.
  • Met cumulatief preferente aandelen blijf jij recht hebben op het achterstallige dividend na een periode van te weinig winst.
  • Preferente aandelen zijn stabieler dan gewone aandelen doordat ze een vast dividend hebben. Bij dalende koersen heb je minder schade met een preferente aandeel. Daarentegen kun je ook minder profiteren van sterk stijgende koersen.
  • Preferente aandelen zijn moeilijker te verkrijgen dan gewone aandelen. Door deze schaarste zijn deze aandelen vaak duurder.
  • Op preferente aandelen betaal je geen bronbelasting omdat de inkomsten gezien worden als rente.

Het kopen van preferente aandelen

Zoals al eerder benoemd wordt er in Nederland maar weinig gehandeld in preferente aandelen. Waar kun je deze aandelen dan wel kopen? Bij Verschillende bedrijven zoals Hunter Douglas, Bam, ABN Amro en Unilever kun je op de beurs preferente aandelen kopen.

Daarbij kun je deze aandelen ook via banken of brokers kopen. Hoewel het blijft ongebruikelijk in Nederland om preferente aandelen te verkopen.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste arikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wij van Ondernemerskansen helpen ondernemers hun kapitaal te laten groeien of beter te besteden. Dit doen wij door middel een netwerk van specialisten die veel kennis hebben uit het werkveld en anderen daarmee willen helpen. Heb jij vragen over bedrijfsovernames, financieringen, investeren & beleggen, mobiliteit, of eventueel een ander onderwerp? Laat het ons vrijblijvend weten!

knop