De belangrijkste factoren rond investeren en beleggen

Uitgelichte ondernemers
Investeren en beleggen voor ondernemers
Sleep naar rechts om meer te ontdekken.

Op de bank rendeert jouw vermogen niet, als jij het investeert of belegt mogelijk wel. Zelfs een laag renderende investering helpt al om de inflatie geen afbreuk te laten doen aan jouw vermogen. En wie slimme keuzes maakt en op het juiste moment belegt, profiteert van snel rendement. Voel je na het lezen van dit artikel helemaal thuis in de wereld van investeringen en beleggingen.

Verschil investeren en beleggen
Bij een belegging ga jij ervan uit dat jouw vermogen vanzelf geld oplevert. Het kopen van een aandeel op de beurs met het idee dat het vanzelf meer waard wordt, kun je een belegging noemen. Investeren doe je omdate jij zelf het rendement kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld door vermogen te investeren in een start-up en daarbij ook advies te geven en jouw netwerk te delen.

1. Kies de beleggingsvorm die bij jou past

Jij belegt jouw vermogen in verschillende categorieën. Zo creëer jij een gespreide portefeuille en profiteer jij van voldoende rendement. Het doel, de status van de markt en de fluctuerende economie zijn factoren die jij meeneemt in jouw overweging.

Defensief en offensief

Bepaal voordat jij een beleggingscategorie kiest, of jij een defensieve of offensieve strategie hanteert om jouw doel te bereiken. Een defensieve belegger focust zich op vermogensbehoud en lichte winst. Een offensieve belegger neemt meer risico en gebruikt vaker kortlopende beleggingen. Ook focust deze strategie zich op het verkrijgen van snel rendement.

Afhankelijk van jouw doel bepaal jij in welke categorieën jij gaat beleggen. Grondstoffen zijn een populaire beleggingspost omdat de vraag, net als de grondstofprijzen, blijft stijgen. Met sommige aandelen neem je meer risico maar kun je daarentegen meer rendement behalen.

En met beleggen in vastgoed zit je altijd safe: vastgoed is minder gevoelig voor inflatie, je ontvangt op verschillende manieren rendement – huur, waardestijging – en tijdens crisissen blijft harde activa vaak nog overeind. Vastgoed is hierom ook populair bij defensieve beleggers, maar ook binnen vastgoed zjin er voldoende risicovolle beleggingen voor offensieve beleggers te vinden.

Slim beleggen? Dat doe je zo.

2. Ondersteuning bij vermogensbeheer

Als vermogende ondernemer doe jij er goed aan om tijdig vast te leggen wat er met jouw bezittingen gebeurt. Jouw privésituatie kan zich op iedere manier plots wijzigen. Door jouw bezittingen vast te leggen, beperk jij financiële risico’s en voorkom je dat er onduidelijkheid heerst met betrekking tot bijvoorbeeld de verdeling van jouw vermogen op het moment dat jij overlijdt. Of dat het grootste deel van jouw erfenis naar de belastingdienst gaat.

Een family office leidt alle aspecten van het vermogensbeheer in goede banen. Jij hoeft je geen zorgen te maken over die investering die niet meer rendeert of die spaarrekening die rap in waarde vermindert door inflatie. Een family office monitort al deze aspecten en ondersteunt bij allerlei acties die betrekking hebben op jouw vermogen. Of het nu gaat om het opstellen van een testament, het doen van een schenking op een fiscaal vriendelijke manier of het maken van een toekomstige financiële planning.

Aandachtspunten family offices

Aandachtsgebieden van family offices zijn het monitoren van cashflows en het beoordelen en beveiligen van interne informatie. Ook het filantropisch plan van een familie en begeleiding en coördinatie bij emigratie vallen onder de taken van een family office.

Onderscheid twee soorten family offices

  1. Een single family officie (SFO). Deze partij werkt voor één familie. De voordelen: een SFO biedt absolute privacy en onafhankelijkheid. Een SFO kan een specifiek op de wensen van de familie toegesneden bedrijfsmodel hanteren. Het nadeel: SFO’s zijn duurder vanwege het werven en exclusief houden van werknemers met deskundige vaardigheden.
  2. Een multi family officie (MFO) bieden meer gestandaardiseerde diensten aan meerdere families. MFO’s beschikken over een groter personeelsbestand en besteden ook taken uit. De kosten liggen lager dan bij SFO’s.
Een extern orgaan zoals een family office leidt alle aspecten van het vermogensbeheer van een familie in goede banen. Emoties en cijfers blijven strikt gescheiden.
knop

3. Pensioenopbouw en financiële planning

Al het vermogen dat jij voor jezelf spaart, investeer jij niet in jouw onderneming. Je bent daarom wellicht geneigd om te wachten met pensioenopbouw. Jij start bijvoorbeeld liever met die sidebusiness zodat jij snel een nieuwe afzetmarkt kan betreden. Of je investeert in een opknapbeurt van een van jouw bedrijfspanden.

Lees hier hoe je jouw pensioensopbouw moet regelen >

De grootste pensioenvalkuilen van ondernemers:

  1. Jij denkt dat je tijd genoeg hebt. Gunstige cashflows maken dat jij ervan overtuigd bent dat jij ook in 20 jaar pensioen kunt opbouwen.
  2. Jij investeert vermogen liever in jouw bedrijf of geeft het uit.
  3. Jij legt jouw geld vast in stenen of andere investeringen

Maar ‘later’ komt steeds dichterbij. Tussendoor kan jouw privésituatie veranderen door een scheiding. Of schopt een crisis jouw solvabiliteit in de war. Plotseling loop je het gevaar dat jij jouw huidige levensstandaard na je 67e niet meer kunt handhaven en inteert op eigen vermogen. Of je kunt die mooie schenking aan jouw kinderen niet meer doen.

Heb jij genoeg voor jouw oude dag? Zo ziet jouw financiële planning eruit.

Financieel plan

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met financieel plan voor jouw toekomst. Leg daarin vast wat jij maandelijks nodig hebt. Hier houd jij rekening mee:

  • Vaste lasten zoals verzekeringen, hypotheken en belastingen.
  • Schenkingen en ruimte voor onvoorziene uitgaven. Calculeer deze in.

Laat je helpen door een financieel adviseur of een family office. Je kop in het zand steken is namelijk jouw grootste financiële risico. Pak de regie over de toekomst door het vandaag nog op een rij te zetten.

Maak het makkelijker voor jezelf om pensioengeld te sparen. Breng je vermogen onder bij een vermogensbeheerder.
knop

4. Investeren in verschillende aandelen

Op basis van jouw investeerdersdoel, het risico dat jij wilt nemen en het rendement dat jij ambieert, bepaal jij waar jij jouw vermogen in belegt. Wil jij slechts waardevermindering door inflatie voorkomen, dan kies je voor een laag renderende beleggingscategorie met weinig risico, zoals obligaties. Neem je liever meer risico met kans op harde winst, dan investeer jij in een veelbelovende start-up of een specifieke business.

Typen aandelen

Investeer jij jouw geld graag in aandelen van bedrijven, dan heb jij – afhankelijk van de zeggenschap en die privileges die jij prefereert – de keuze uit verschillende typen aandelen. Ga bijvoorbeeld voor prioriteitsaandelen als jij vetorecht wilt hebben bij belangrijke beslissingen of het benoemen van bestuurders. Of profiteer met (cumulatief) preferente aandelen van voordelen als het recht op dividend, ook in periodes van structureel verlies.

Meer weten over de verschillende soorten aandelen? Oriënteer je hier.

Met gewone aandelen is dividend niet gegarandeerd en kunnen de uitkeringen verschillen. Maar deze aandelen zijn wel meer volatiel dan de preferente variant. Je risico op schade door dalende koersen is groter maar je profiteert wel mee van uitschieters.

Laat je begeleiden in welk type aandeel het beste past bij jouw investeringsstrategie:
knop

5. Investeren in bedrijven

Aandelen kopen, deel uitmaken van een crowdfundingproject, een lening verstrekken of aansluiten bij een kredietunie: er zijn talloze manieren om een investment in een bedrijf te doen. De mate van betrokkenheid bepaal jij als investeerder zelf. Haal jij bevrediging uit een adviserende rol? Dan treed jij op als externe adviseur en deel jij naast jouw vermogen ook jouw kennis en kunde. Stoom het MT klaar voor de volgende ondernemingsfase, geef trainingen of breng bedrijfsprocessen op orde.

Voordat jij investeert in (aandelen van) een bedrijf, onderzoek jij of de partij geschikt is. Het vertrouwen in de ondernemer en zijn plan moet groot genoeg zijn. Kijk ook naar factoren als groeipotentie en sustainability. Veelbelovende prognoses van de ondernemer zelf zijn altijd goed om aan te horen maar houd wel het heft in eigen hand door eigen onderzoek te doen naar de mogelijke risico’s.

Bouw een goed renderende beleggingsportefeuille op. Bekijk hier de strategie.

6. Investeren en beleggen voor jou

Beleggen is interessant, maar vraagt om een minder actieve houding dan investeren. Het is een afweging die jij zelf moet maken. Wil je liever met weinig moeite werken aan jouw vermogen, of gaat jouw hart sneller kloppen van ondernemers adviseren of nadenken over slim vastgoedbeheer? Bedenk hoeveel tijd je hebt, of eventueel vrijkomt vanwege een naderend pensioen. Zo weet je al snel wat bij jou past: investeren of beleggen.

4 belangrijke beleggingstips voor jou als ondernemer. Ontdek ze hier >

Daarnaast biedt de wereld van investeringen en beleggingen kansen. Ontdek van welk type investment je de meeste energie krijgt en schakel hulplijnen in. Ontvang deskundig advies en maak zo de juiste keuzes over jouw privévermogen.

Geef richting aan jouw privévermogen met behulp van een financieel expert:
knop