Financieringen

Wat is private equity en waarom is het nuttig voor jou?

Leestijd 5 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Misschien denk jij als ondernemer wel eens na over het oprichten van een eigen bedrijf. Misschien ben je er zelfs al wel mee begonnen. Toch kan het moeilijk zijn om het bedrijf van de grond af te krijgen, bijvoorbeeld omdat je groeikapitaal nodig hebt. Wanneer je als startup een goed idee hebt, maar nog moeite hebt met dit financieren, is private equity misschien wel iets voor jou.

Beursgenoteerd bedrijf

Om te beginnen heb je twee verschillende soorten bedrijven, beursgenoteerde bedrijven en niet-beursgenoteerde bedrijven. Beursgenoteerde bedrijven zijn grote ondernemingen die op de beursmarkt hun aandelen kunnen aanbieden, die geïnteresseerden dan weer kunnen kopen. Zo halen deze grote bedrijven geld op in ruil voor een klein deel van hun bedrijf omdat mensen vertrouwen hebben in hun onderneming.

Niet-beursgenoteerd bedrijf

Als kleine startup ben je een niet-beursgenoteerd bedrijf en kun je dus ook niet je aandelen op de beursmarkt zetten. Toch kan het idee hiervan je wel aanspreken. Mensen hebben vertrouwen in je startup en investeren er daarom in, waardoor jij weer groeikapitaal hebt. Nu je niet de beursmarkt op kan gaan, is private equity hier dus een goed alternatief voor.

knop

Wat is private equity?

Je hebt misschien nu al een beter idee wat het antwoord is op de vraag: Wat is private equity? Private equity betekent dus dat investeerders financiële hulp aanbieden bij niet-beursgenoteerde bedrijven door aandelen te kopen. Deze investeerders kunnen in verschillende vormen komen. Je kunt namelijk voor financiële hulp oftewel private equity investeerders aankloppen bij private investeerders maar ook gewoon bij de bank. Ook zijn er een groot aantal private equity investeerders in Nederland zoals AlpInvest Partners en Waterland Private Equity Investments. Tegenover het risico dat zij nemen wanneer zij het vertrouwen nemen in jouw nieuwe onderneming staat natuurlijk een beloning. Ze hopen dat jouw bedrijf groot wordt en verkopen dan later hun aandelen. Zo maken deze investeerders samen met jou winst op het succes van jouw onderneming.

Private Equity investeerders maken samen met jou winst op het succes van jouw onderneming.

In de praktijk

Private Equity investeringsmaatschappijen zijn in bijna elke sectoren actief. Sommige van deze investeringsmaatschappijen zijn op sommige dingen gespecialiseerd, denk bijvoorbeeld aan sectoren maar ook aan hele kleine startups. In de praktijk wordt private equity ook vaak gebruikt wanneer het even niet goed gaat met bedrijven en wanneer ze bijvoorbeeld weer groeikapitaal nodig hebben bij een doorstart. Vaak willen deze investeerders zelfs helpen met het groeien van de onderneming, omdat zij ook willen dat het bedrijf succesvol wordt. Let hierbij wel op dat de investeerders niet te veel zeggenschap in jouw onderneming willen krijgen, jij hebt natuurlijk de originele visie van de startup die je moet behouden.

knop
Lees ook deze Best Practices