Financieringen

Hoe freelance factoring je kan helpen met jouw facturen

Leestijd 4 minuten
Auteur

Als zzp’er ben je ondanks dat je zelfstandig ondernemer bent toch vaak afhankelijk van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan klanten of opdrachtgevers. Je moet bijvoorbeeld vaak wachten totdat opdrachtgevers facturen betalen, zodat je jouw salaris krijgt. Dit kan voor ondernemers vervelend zijn, omdat dit soms lang kan duren. Je kunt op dit moment dan gebruik maken van freelance factoring.

Freelance factoring

Freelance factoring is een andere vorm van financiering voor zzp’ers. Factoring betekent in principe dat jouw facturen meteen betaald worden en je dus je salaris een stuk sneller krijgt. Dit is dus mogelijk voor freelancer omdat je in dit geval een derde partij inhuurt, namelijk een factoringmaatschappij. Deze derde partij betaalt rechtstreeks de factuur die je aan hen verkocht hebt, in ruil voor een vergoeding. Sommige factoringmaatschappijen zijn gelimiteerd tot maar een gedeelte betalen van de factuur. Dit proces noemen we freelance factoring.

knop

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van factoring waar je als ondernemer naar kan kijken.
Je kunt namelijk als ondernemer ervoor kiezen om per factuur te betalen of een contract aan te gaan met de factoringmaatschappij. Kijk goed naar welke opties van freelance factoring het beste bij jou situatie als ondernemer past.

American Factoring

We noemen het American factoring wanneer je de kosten per factuur betaalt. Deze vorm is natuurlijk heel flexibel, omdat je per factuur kan bekijken of het echt nodig is om deze meteen te laten betalen. Bij American Factoring wordt het debiteurenbeheer en faillissement compleet overgenomen. Dit proces is zelfs vaak voor een gedeelte geautomatiseerd, zoals de kredietwaardigheidscheck. Dit zorgt er weer voor dat de kosten voor jou lager worden. Vaak wordt hier wel maar 80 tot 90 procent van de factuur overgemaakt totdat de debiteur de factuur voldaan heeft. De kosten voor het factureren worden ingehouden bij het betalen.

Traditionele factoring

We noemen het Traditionele factoring wanneer je een contract aangaat met de factoringmaatschappij en dus niet per factuur betaalt. Dit betekent dat je niet meteen elke factuur meteen betaald krijgt, maar een krediet ontvangt. Je ontvangt dit krediet op basis van facturen die je eerder ingediend hebt. Als ondernemer blijf je wel zelf verantwoordelijk voor het innen van de factuur, wat dus betekent dat je debiteurenrisico dus ook bij jou blijft. Wanneer je een contract aangaat krijg je als ondernemer vaak voordelen, bijvoorbeeld omdat ze minder vaak hetzelfde werk voor je hoeven te doen zoals een kredietwaardigheidscheck.

knop
Lees ook deze Best Practices