Financieringen

Hoe kun je slim belastingvrij schenken aan (klein)kinderen?

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Als ondernemer kan het zijn dat je later aan je (klein)kinderen geld wil schenken dat je over de jaren hebt opgebouwd. Boven een bepaald bedrag moet je hier echter wel belasting over betalen, dit wordt schenk- en erfbelasting genoemd. Het is mogelijk op te besparen op schenk- en erfbelasting, door op een slimme manier te schenken.

Het is mogelijk op te besparen op schenk- en erfbelasting, door op een slimme manier te schenken.

Wanneer belastingvrij schenken?

Er zijn een paar vaste bedragen voor onbelast schenken aan je kinderen. In 2021 mag er per kind maximaal 6604,- geschonken worden zonder er belasting over te betalen. Wanneer je als ouder wil helpen met studieschuld afbetalen en kinderen 18 tot 39 jaar oud zijn, mogen ouders maximaal 26.811,- onbelast schenken. Wanneer het kind een huis wil kopen of verbouwen, mag je als ouder 105.302,- schenken. Deze bedragen veranderen jaarlijks. Als je dus een schenking wil geven, kun je kijken naar de bedragen van het jaar om te weten hoeveel je in dat jaar kan schenken. Toch zijn er manieren waarop je nog meer kan besparen op schenkbelasting.

Schenkingen spreiden

Je kunt al beginnen met slim belastingvrij schenken door te starten wanneer je kind geboren is en de schenkingen te spreiden. Je kunt namelijk al vroeg een rekening openen. Je kunt elk jaar dus het bedrag hierop schenken dat voor dat jaar mogelijk is, zoals 6604,- in 2021. Hier zit je elk jaar net onder de schenkbelasting maar bouw je wel over de tijd heen een flinke rekening op. Wanneer je kind 18 wordt kunnen zij van deze rekening gebruik maken. Vaak geven ouders op deze manier schenkingen aan hun kinderen om ook erfbelasting te voorkomen. Erfbelasting wordt betaald wanneer je overlijdt en jouw geld naar je kinderen gaat. Daarom is het belangrijk om van tevoren al te kijken naar hoe je geld aan je kinderen wilt geven. De beste manier hiervoor is dus vroeg beginnen met schenkingen spreiden net onder het bedrag van schenkbelasting.

Meer persoonlijk advies nodig over belastingvrij schenken?
knop

Vermogen

Als ondernemer denk je misschien wel eens na over andere opties dan geld schenken. Zo zit voor veel mensen een groot deel van hun vermogen in hun eigen woning. Toch betekent het niet altijd dat het slimmer is om de woning aan de kinderen te schenken. Want ook dit betekent niet per se belastingvrij schenken, omdat kinderen ook voor andere zaken moeten betalen zoals overdrachtsbelasting. Hierbij moeten ze ook nog eens jaarlijks vermogensrendementsheffing betalen. Daarom is het slimmer om vroeg te beginnen met schenkingen spreiden net onder het bedrag van schenkbelasting.

Zeker weten of je optimaal belastingvrij aan het schenken bent?
knop
Lees ook deze Best Practises