Financieringen

Wat is crowdfunding en hoe werkt het?

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij verschillende ondernemers, stichtingen maar ook particulieren een beroep doen op de crowd (mensen die je onderneming of ondernemingsplan interessant vinden of je willen helpen bij de financiering ervan). Vaak wordt hier een beroep op gedaan bij een start-up van ondernemers die de financiering niet rond kunnen krijgen en niet in aanmerking komen voor een lening.

Door middel van crowdfunding kunnen grote projecten gerealiseerd worden.

Verschillende soorten crowdfunding

Crowdfunding is ontstaan in de creatieve sector dus daar wordt vaak aan gedacht bij het horen van de naam. Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van crowdfunding. Hierbij gaat het altijd om een grote groep mensen die samen geld bij elkaar leggen. Wat de crowd ervoor terugkrijgt ligt aan de vorm.

Dit zijn de meest bekende vormen:

– Een Lening
– Een donatie
– Een beloning
– Aandelen

Hieronder zullen alle vormen verder worden toegelicht.

Het proces van een crowdfunding aanvraag

Om crowdfunding te kunnen verkrijgen moeten er een aantal stappen worden doorlopen. Zo moet het duidelijk zijn wat je wil bereiken met je product/dienst. Het moet ook zeker zijn dat het opgehaalde geld daadwerkelijk naar het doel gaat. Als ondernemer krijg je erna groen licht en kan je project gepresenteerd worden op het platform door middel van een pitch. Hier wordt ook de financiering verder toegelicht.

Crowdfunding als een lening

De vorm van funding die het snelst groeit is de lening, in 2019 bestond zelfs 89% van de crowdfunding als een lening. Als tegenprestatie krijgen degene die geld uitlenen vaak een rentepercentage om ze aan te sporen geld uit te lenen. Het kan ook zijn dat ze een beloning krijgen voor het uitlenen van geld, dit is per organisatie verschillend.

Crowdfunding als donatie

De 2e vorm van crowdfunding bestaat uit donaties. Dit is ook wel de bekendste vorm en hier is crowdfunding uit ontstaan. Bij deze vorm gaat het vaak over sociaal maatschappelijke zaken zoals een geldinzameling voor een vereniging of voor een dure medische ingreep. Bij een donatie krijgt de investeerder er niks voor terug, dit is een vorm van liefdadigheid.

Crowdfunding als beloning

Er is een groot verschil tussen crowdfunding als beloning en crowdfunding als donatie. Bij beloning krijg je ook daadwerkelijk wat terug. Misschien niet van je investering maar wel een leuk extraatje. Dit kan bestaan uit een product of dienst die je krijgt bij je investering. Dit kan gezien worden als een bedankje voor het helpen van het project vaak wordt dit toegepast in de creatieve sector.

Crowdfunding met aandelen

Crowdfunding kan ook bestaan door aandelen uit te geven aan investeerders. Op deze manier hopen organisaties met weinig geld snel gefinancierd te kunnen worden en hun project op te kunnen zetten. Dit wordt meestal gedaan door bedrijven die zich in een groeifase bevinden. De investeerders krijgen hun geld terug door bijvoorbeeld het verkopen van de aandelen wanneer de onderneming succesvol wordt.

Wil je meer weten over crowdfunding?
knop
Lees ook deze Best Practises