Alles over financieren voor ondernemers

Uitgelichte ondernemers
Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers
Sleep naar rechts voor meer artikelen

Om groei, een overname of duurzame maatregelen te bekostigen, heb jij financiering nodig. Met de juiste mix van investeerders profiteer jij van gunstige voorwaarden en lage rentekosten. Voordat jij je buigt over jouw financieel plan, is het handig om op de hoogte te zijn van alle facetten die daarbij horen. Dit zijn de belangrijkste 5 factoren.

1. Match de financierder aan de investering

Aanvullend op jouw interne financiering zoek je naar alternatieve partijen. De juiste financieringsvorm moet passen bij de soort investering. De looptijd van de financiering moet aansluiten bij de relatief korte periode dat je de investering gebruikt en het werkkapitaal nodig hebt.

Voor een derde bedrijfspand vraag je een langlopende rekening aan. Een middellang krediet vraag je aan voor jouw inventaris, werkmateriaal en andere goederen die je meer dan een jaar gebruikt. Een bedrag tot 1 miljoen euro kun je via crowdfunding financieren, maar als het om 5 miljoen euro gaat, is een mkb- of effectenbeurs interessanter.

Financieringsvormen

 • Bancaire financiering
 • Crowdfunding
 • MKB-krediet
 • Kredietunie
 • Business angels
 • Private equity
 • Leasing
 • (Reverse) factoring
 • Direct lending

2. Stapelfinanciering

Bij stapelfinanciering combineer je meerdere financieringsvormen om tot een totaalbedrag te komen. Dit geeft jou ook de mogelijkheid om per investering een andere financieringsvorm te kiezen. Non-bancaire aanbieders nemen steeds meer ruimte in op de markt en behoren tot de opties.

Alternatieve financieringsvormen als private equity en crowdfunding maken deel uit van jouw bedrijfsfinanciering. Door ze onderdeel te maken van jouw stapelfinanciering trek je meer kapitaal aan via verschillende investeerders en ben je minder afhankelijk van de bank.

Voordelen van alternatieve financiering:

 • Vormen als crowdfunding kun je inzetten als marketingtool.
 • Er ontstaat meer dynamiek tussen de onderneming en de investeerder.
 • Er wordt door lokale partijen geïnvesteerd in jouw onderneming.

Voordat non-bancaire partijen een investering doen, wordt gekeken naar de solvabiliteit van jouw bedrijf, de risico’s die de investering met zich meebrengt en de zekerheden waarmee deze risico’s beperkt worden.

Jouw bedrijf in een kloppend kostenplaatje met de juiste financieringsmatch:
knop

3. Groeifinanciering

Door een fusie, bedrijfsovername of nieuw bedrijfspand komt jouw onderneming in de volgende fase terecht. Dat vraagt om financiering. Extra financiële ruimte kun je verkrijgen via subsidies. Bij onder meer het financieren van groei ga jij op zoek naar financiering voor jouw voorraad en toenemend aantal debiteuren.

Voorraadfinanciering

Jij hebt te maken met forse omzetgroei of wilt vanwege toenemende vraag een grote voorraad aanhouden. Door met leveranciers afspraken te maken over de betalingstermijn op producten voorkom jij dat jouw liquiditeitspositie te zwaar belast wordt. Je profiteert van uitgestelde betaling ofwel leverancierskrediet. Hierdoor leun jij niet op andere kredietfaciliteiten of leningen.

Factoring

Wil je direct extra liquiditeit beschikbaar hebben, dan kies je voor debiteurenfinanciering of factoring. Hiermee krijg je via een tussenpartij een voorschot op je facturen. Bij de traditionele variant draag jij de hele debiteurenportefeuille over aan een factoringmaatschappij. Wil je niet alle facturen uitbesteden, dan maak jij gebruik van de selectieve verkoop. Dat is wat duurder want je staat 3 tot 5 procent van het factuurbedrag af aan de factoringmaatschappij. Maar hiermee kun je wel snel één hele kostbare order betaald krijgen.

Met groeifinanciering til jij jouw onderneming naar het volgende niveau:

4. Pensioen

Hoewel jij voor iedereen die bij jou in loondienst is 20 procent van het jaarsalaris reserveert voor pensioen, doe jij dat voor jezelf niet. Jij investeert jouw vermogen in het bedrijf. Niet zelden komt het voor dat ondernemers te laat beginnen aan de opbouw van hun aanvullend pensioen. Deze drie valkuilen liggen daaraan ten grondslag:

’Later’ duurt nog lang

Met nog ruim 30 jaar te gaan, steek jij jouw energie liever in het ontwikkelen en uitbreiden van jouw zaken. Maar hoe langer jij wacht, hoe groter het bedrag dat jij moet sparen. Is een bruto-maandinkomen van 5.000 euro voldoende na je 67e? Dan moet jij 1.4.000.000 hebben opgebouwd als je met pensioen gaat.

Dat betekent dat je:

 • Vanaf je 30e iedere maand ongeveer 800 euro opzij zet.
 • Vanaf je 40e iedere maand ongeveer 1.800 euro opzij zet.
 • Vanaf je 50e iedere maand ongeveer 4.100 opzij zet.

Jij investeert liever in jouw bedrijf

Natuurlijk help jij met jouw vermogen liever jouw bedrijf naar de volgende ondernemingsfase dan dat je het reserveert voor later. Maar: voor jouw werknemersbestand reken jij ook pensioenkosten en betaal jij elke maand netjes premie. Waarom zou je dat dan voor jezelf niet doen?

Schaar jezelf onder je collega’s. Zie jouw pensioenpremie ook als een vaste last, dan past het voortaan binnen de maandelijkse begroting.

5. Overname financieren

Zoek jij financiering voor een overname? Dan kun je ook met de voormalige eigenaar afspraken maken.

1. Achtergestelde lening

Als je een goede vertrouwensband hebt met de voormalige eigenaar van het bedrijf dat je hebt overgenomen, dan is een achtergestelde lening een optie. Heb je zo’n lening en gaat je bedrijf failliet, dan wordt deze lening achtergesteld bij andere schulden die je hebt. De verstrekker van de lening staat achteraan in de rij van schuldeisers. Om dat risico te compenseren, is de rente wel hoger.

2. Earn-out regeling

Bij een earn-out regeling hangen de betalingen aan de verkoper af van de winst die je maakt. Dat betekent niet dat deze regeling vrijblijvend is. Je spreekt met de voormalige eigenaar doelstellingen en aflossingsbedragen af.

3. Gespreide betaling

Bij deze regeling hangt – in tegenstelling tot bij een earn-out- de terugbetaling niet af van de winst. In het geval van gespreide betaling los je meestal de helft van de aankoopsom bij aanvang af. De rest betaal je in de jaren die volgen in termijnen terug.

Overnamespecialist Jan van der Maale tipt punten van aandacht in de zoektocht naar bedrijfsfinanciering.

Deze volgorde houd jij aan in de zoektocht naar financiering:

 1. Onderzoek hoeveel eigen vermogen jij wilt investeren.
 2. Breng de subsidies die op jouw bedrijf van toepassing zijn, in kaart.
 3. Bekijk de mogelijkheden voor financiering door een andere partij.
Laat je leiden door een expert die de weg naar de juiste financieringsvorm kent:
knop
Lees ook:
Lees hier meer best-practices die onze experts met jou willen delen