Bedrijfsovernames

Jezelf overbodig maken bij je bedrijf verkopen

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Wanneer je een bedrijf opbouwt, doe je in het begin vaak alles zelf. Je hebt niet meteen werknemers in dienst en weet zelf als de beste hoe jij het bedrijf voor je ziet. Op een gegeven moment is je bedrijf succesvol en neem je personeel in dienst. Na een aantal jaar vind je het tijd voor iets anders. Misschien ga investeren in een nieuw bedrijf, maak je een carrière switch of ga je beleggen. Wat je plannen ook zijn, je gaat je bedrijf verkopen.

Het kan best spannend zijn om het bedrijf waar je hard voor hebt gewerkt te gaan verkopen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een van de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je bedrijf verkoopt, is dat je jezelf overbodig maakt.

Het kan best spannend zijn om het bedrijf waar je hard voor hebt gewerkt te gaan verkopen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Waarom?

Een potentiële investeerder of koper kan een hoger rendement eisen en een lagere waarde toekennen aan jouw bedrijf wanneer het instort doordat het bedrijf niet zonder jou als eigenaar kan. Doordat jij de eigenaar bent zal je bedrijf vaak grotendeels afhankelijk zijn van jou. Als jij ineens wegvalt dan kan het zijn dat het bedrijf niet op hetzelfde niveau presteert. Daarom is verstandig om langzaamaan het stokje over te dragen wanneer jij als eigenaar je bedrijf verkoopt. Of te wel jezelf overbodig te maken. Je hoeft namelijk niet altijd van alles op de hoogte te zijn of bereikbaar te zijn. Op een gegeven moment zul je toch echt het bedrijf over moeten dragen. Nu ben je er zelf nog bij en kun tijdens dit proces steeds een stapje terug doen zonder dat je in één klap je bedrijf achter laat. Hierdoor zal uiteindelijk de verkoop van je bedrijf soepeler verlopen. Als je uiteindelijk ziet dat het bedrijf goed loopt zonder jouw leiding, dan kun je het bedrijf met een gerust hart aan de volgende eigenaar overdragen.

Meer advies over bedrijfsovernames?
knop

Hoe?

Nu je weet waarom het van belang is om je overbodig te maken wanneer je je bedrijf gaat verkopen, is het ook handig om te weten hoe je dat doet.
Een belangrijk punt is; probeer jezelf niet te belangrijk te maken tijdens de verkoop. Het is logisch dat je graag zoveel mogelijk overal bij wilt zijn en tips en adviezen wilt geven in de hoop dat het bedrijf straks ook nog goed blijft presenteren. Maar je zult moeten accepteren dat je het bedrijf verkoopt en dat de koper het op een gegeven moment toch echt gaat overnemen. Probeer daarom vooral tijdig jouw kennis, contacten en ervaring over te dragen aan het management en andere werknemers. Zo kun je jezelf al vrij vroeg in het verkoopproces geleidelijk los te weken van je bedrijf en de operationele processen. Of te wel je maakt jezelf steeds meer overbodig. Geef langzaamaan steeds meer uit handen en durf je bedrijf los te laten.

Lees ook deze Best Practises